A sárgarépa az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk, régóta ismerjük és termesztjük. Táplálékaink szerves része.


Tápértéke

A sárgarépa nagy mennyiségben tartalmaz ß-karotint, ez adja színét is. A vitaminok közül jelentősebbek a különböző B-, valamint C-, E- és K-vitaminok. A sók közül kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot és krómot tartalmaz. 


Élettani
hatások

A gyermekkor első zöldségléje. A sárgarépalé fogyasztása ajánlott még várandós, illetve szoptatós mamáknak is. Hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez. Számos más zöldségféle kiegészítőjeként használhatjuk, akár ízjavítás céljából is. Az éhséget jól csillapítja, így hatásosan lehet használni a fogyókúrázóknak. Elősegíti a máj működését, a májban lerakódott nehézfémek kiürülésében is szerepet játszik. Ha a máj tisztulása megindult, a gyógyulás egész láncolatát vonhatja maga után. ß-karotin tartalma révén az antioxidáns rendszer részeként az oxidatív folyamatok ellensúlyozásával számos megelőző és gyógyító folyamatban vesz részt. Az emésztésben a sárgarépalé hatékonyan vesz részt, tisztítja a beleket, és serkenti a mellékvesék munkáját. A sárgarépa összetétele ideális az izületi betegségeknek leküzdésére. A vér savtalanításába is besegít.  Nem szabad megfeledkeznünk a látási zavarokról: enyhítésükre, megszüntetésre fogyasszunk sárgarépalét! Segít a szürkületi vakság legyőzésében.

 

Információ és tanácsadás:

Dr. Kopócsi Andrea

(20) 928-4425