"Az orvos legfõbb és egyedüli elhivatottsága,
hogy visszaadja a betegek egészségét,
ezt nevezzük gyógyításnak."

(Dr. S. Hahnemann: Organon 1.§, 1842)

 
Mi is a homeopátia?

A homeopátia a klasszikus orvostudomány egyik ága, melynek gyökerei több ezer évre nyúlnak vissza.
Már Hippokratész (i.e: 460-377) több mint 60 homeopátiás szert ismert, és ezeket eredményesen használta gyógyító tevékenysége során.
A mai, újkori homeopátia alapjait Dr. Samuel Hahnemann német orvos-gyógyszerész rakta le Hippokratész nyomdokain haladva, és foglalta rendszerbe, mintegy 200 évvel ezelőtt.  
 
Ő fogalmazta meg a homeopátiás gyógyítás legfontosabb alapelvét,
a "simile-elv"-et: Similia similibus currentur.  (Hasonló a hasonlótól gyógyul.)
Ez azt jelenti, hogy bármely anyag, amely képes ártani a szervezetnek, éppúgy a javára is válhat, feltéve, hogy rendkívül kicsiny, ennél fogva veszélytelen adagokban szedik. Pl.: amikor egy vöröshagymát felvágunk, folyik az orrunk, szemünk könnyezik. Az Alium cepa (vöröshagyma) homeopátiás gyógyszerként való alkalmazásakor ugyanezeket a tüneteket enyhíti.

Dr. Samuel Hahnemann

     
A homeopátia a nem hagyományos gyógymódok közé tartozó gyógyszeres terápia. Jellegzetessége, hogy személyre szabott, holisztikus szemléletű, ami azt jelenti, hogy a diagnózisnál és a terápiánál figyelembe veszi a testi, lelki és szellemi tüneteket egyaránt.

A homeopata állatorvos a gyógyszert az ún. hasonlósági szabály (simile elv) alapján, igen részletes kórelőzmények felvétele után választja ki betege számára a több mint 2500-féle homeopátiás szer közül. A szer hatása gyors a heveny betegségekben; a gyógyszer beszedését követően néhány nap, sőt néhány óra múlva a betegség visszafejlődik, eltűnnek, megszűnnek a tünetek. A homeopátia krónikus betegségek esetében is hatékony.

Egy a mélyben meghúzódó betegség gyógyításához az ún. alkati homeopátiás kezelés szükséges, ami egyébként a gyógymód egyik különlegessége is. Ilyenkor a homeopata állatorvos az állat örökletes hajlamainak, előző betegségeinek, összes testi, lelki tüneteinek elemzése után egy olyan, egyénre szabott homeopátiás szert fog adni, mely a beteg egészségének teljes helyreállítását segíti elő.
Bár az alkati kezelés nem mindig gyógyítja meg a krónikus betegséget, általában sikeresen csökkenthető kedvenceink tüneteinek súlyossága és/vagy intenzitása.   A kezelés mindig a beteg reagálási módjától függ.
 
<< LAP ELEJÉRE
Hogyan működik a homeopátia? 
     
A kiválasztott legmegfelelőbb gyógyszer a szervezetben természetesen meglévő öngyógyulási energiát többszörösére képes felerősíteni, s ezzel a gyógyulási folyamatot megindítani, illetve annak idejét hihetetlen módon lerövidíteni. Emiatt nevezzük a homeopátiát regulációs terápiának, mivel a meglévő, - csak valamilyen okból gátolt -, öngyógyító mechanizmusok lépnek működésbe e gyógyszerek hatására.  A gyógyítás nem csak a beteg szervre irányul, hanem a testi-lelki harmónia teljes visszaállítására törekszik, valamint a szervezet veleszületett hajlamaiból adódó betegségek megelőzésére is szolgál.

 
<< LAP ELEJÉRE
Miből készülnek a homeopátiás gyógyszerek? 

A homeopátiás gyógyszerek speciális gyógyszergyárakban természetes alapanyagokból (növényi, állati, ásványi eredet) speciális eljárással készülnek, szigorú ellenőrzés mellett. A szakma szabályainak betartása mellett alkalmazva mellékhatásuk nincs, így veszély nélkül alkalmazhatók állatokon, embereken (várandós és szoptatós anyáknál, gyerekeknél és időseknél) egyaránt.

<< LAP ELEJÉRE
A homeopátia egyéb előnyei 

A kezelt állatok szervezetében nem képeznek káros maradványokat; emellett edzik az állat szervezetét, mert stimulálják annak immunrendszerét is. Figyelemre méltó előnye a homeopátiának a haszonállatok kezelése esetén, hogy nem képez az állatok szervezetében a szer maradékanyagot, így nincs élelmiszerhigiéniai várakozási idő, ezáltal a fogyasztásra kerülő élelmiszer is aggálymentesebb. Ezért hatalmas jelentőségűvé válhat ez a terápia a bio állattartásban is! Használatukkor - az előírt adagolás mellett - nem alakulhat ki allergia, könnyen adagolhatók, s ami nem utolsó szempont, hogy olcsóbbak, mint a hagyományos gyógyszerek.
 
<< LAP ELEJÉRE
A homeopátia helye a mai orvostudományban

Mindezeknek köszönhető, hogy szerte a világon mind a humán, mind az állatgyógyászat területén egyaránt terjed ez a "szelíd", ám igen hatékony - mind a megelőzés, mind a gyógyítás során alkalmazható - eljárás, melyet ma már úgy tűnik, joggal emlegetnek a XXI. század orvoslásaként. A homeopátia klinikai hatásosságát bizonyítja a modern gyógyszerkutatás legszigorúbb követelményei szerint folytatott nagyszámú tudományos kísérlet és publikáció is.<< LAP ELEJÉRE

Mi a teendőnk, ha homeopata állatorvoshoz fordulunk?


Ahhoz, hogy az állatorvos a megfelelő homeopátiás szert felírhassa, nem nélkülözheti a beteg állat gazdájának, gondozójának alapos, minden részletre kiterjedő beszámolóját sem. Pontos információt kell, hogy kapjon az állat viselkedéséről, a tünetek keletkezésének idejéről, arról, hogy a gazdi szerint mivel hozható összefüggésbe az elváltozás kialakulása.


Meg kell figyelni, milyen körülmények között jelentkeznek a tünetek (stressz, fronthatások, ivarzási ciklus bizonyos stádiuma stb.); mi az, amit az állat a tünetek fennállásakor szívesen csinál (hideg padlón szeret-e feküdni vagy a fűtőtest közelébe húzódik; a fájdalmas testrészen fekszik-e, vagy éppen ellenkezőleg; a hideg vagy a meleg folyadékot kívánja-e; stb.).  Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülnek fel az első beszélgetések alkalmával, ezért, ha ezt a gyógymódot választjuk, bizony egy kicsit más szemszögből kell figyelnünk állatainkat.

Minél pontosabbak a megfigyeléseink, a gyógyszeres kezelés annál hatékonyabb, mert a tünetekhez illő készítmény felírása annál hamarabb megtörténhet.
Az öngyógyulás mechanizmusának beindításakor minden perc számít. Minél korábban tudjuk elkezdeni a homeopátiás kezelést, az annál gyorsabb gyógyulást hoz!

<< LAP ELEJÉRE


Milyen betegségeknél alkalmazható legeredményesebben a homeopátia?


Kitűnő eredményeket érhetünk el az emésztőszervi megbetegedések kezelése során (hasmenés, bélsárrekedés); a nem megfelelő tartási és takarmányozási problémák következményei is jól helyrehozhatóak.

Hatékonyan befolyásolhatók a szaporodásbiológiai elváltozások: az ivarzási ciklus zavarai, álvemhesség, emlőgyulladás, tejelapadás, prosztata gyulladás, herezacskó ekcéma stb. A vemhesség alatt megfelelő homeopátiás szer adagolásával jó eséllyel védhetjük ki a nehézellést, a császármetszést; az ellés alatt is sokat segíthet a homeopátia. Megkímélhetjük állatunkat a felesleges szenvedéstől, és tenyészetünkből sem kell az egyébként jól örökítő szukát a császármetszés esetleges következményei miatt kizárnunk.


Légzőszervi és keringési megbetegedések (pl. időskori keringési elváltozások okozta légzészavarok) esetén éppen olyan jól hatnak a szerek, mint mozgásszervi zavarok megszüntetésére (pl. izületgyulladás, sántaság).

Pszichés hatások következtében kialakult viselkedési zavarok kezelésében (pl. örömében bevizel; fél a villámlástól, dörgéstől, fajtársaitól; emészthetetlen dolgokat kíván enni) is nagymértékű javulást érhetünk el.

Nem véletlenül maradt a végére a bőrelváltozások említése.

A test hajlamos rá, hogy a betegségeket egy "kevésbé fontos testrész" felé vezesse le. Ilyen a bőr, mely az esetek többségében szelepként működik, amely az életfontosságú szervek tehermentesítője.
Ezért igen jelentősek a bőrtünetek, elnyomni azokat nem szabad, mert, ha ezt tesszük, akkor egy életfontosságú szerv későbbi megbetegedését segíthetjük elő; pedig akár elejét is vehetjük, ha a kültakarón megjelenő figyelmeztető jelek (gyulladások, szőrhullás, allergia, visszatérő fülgyulladás) mélyben meghúzódó okait derítjük fel, és azokat kezeljük.
 
<< LAP ELEJÉRE
Mi az, amit még a homeopátia sem tud?
     
Az olyan elváltozások kezelésére, amelyek maradandó szövetkárosodással járnak, és / vagy amelyek sebészeti beavatkozást igényelnek, nem alkalmas ez a gyógymód. Sajnos az ilyen esetekben csak a kísérő tünetek enyhítésére, az általános ellenálló képesség javítására, az immunrendszer erősítésére korlátozódhat a homeopátiás kezelés. A szükséges sebészeti beavatkozások után azonban a gyógyulási folyamatok stimulálásával a lábadozás ideje és milyensége pozitívan befolyásolható.
 
<< LAP ELEJÉRE

Daganatos betegségek szelíd (nem mérgező) gyógykezelése
HNTTT (Homeopathic Non-Toxic Tumor Therapy)

Összetett, hatékony kezelési módszer, mely akár néhány héten belül is érzékelhető javulást hozhat.
Segítségével megakadályozhatók az áttétek. Legalább 2-3 évi kezelés szükséges, de utána is folytatni kell a természetes táplálékok (értsd: gyógytáplálékok) fogyasztását.
A terápia a vemhesség idején is végezhető.
A gyógyulási folyamat különböző energetikai rétegek aktiválásával zajlik (hét univerzális réteg). Rétegről rétegre kell haladnunk mind a hét rétegen keresztül, sőt olykor 3-4 réteget is kezelünk egyszerre.

Az effajta homeopátiás kezelési módot "inspiráló homeopátia"’-nak is nevezik.
A beteg reaktivitását stimuláljuk homeopátiás szerekkel, melyek hatására az immunrendszer képessé válik a rákos sejtek felismerésére, beindítva az öngyógyító folyamatokat.

Az utolsó stádiumban lévő betegeknél már többnyire nem lehet teljes gyógyulást elérni, de a végső szakaszban is jelentősen enyhíthetik a szerek a fájdalmat és a rossz közérzetet, erősítik a fizikai állapotot, javítanak a szellemi és érzelmi állapoton, - és általában javítják a beteg életének minőségét.

A homeopátiás szerek egyedülálló jellegzetessége, hogy bizonyos típusú betegségek megelőzésére is használhatók. Védelmet nyújtanak a legkülönfélébb fertőző betegségek ellen („hoemopátiás védőoltások”), de még a rák megelőzésében is fontos szerepük lehet. Bizonyos homeopátiás eljárásokkal specifikusan meg lehet erősíteni a szervezet ellenállását a daganatos megbetegedésekkel szemben. Ez különösen azok számára létfontosságú, akiknek már volt daganatos megbetegedése, vagy a ráknak vélhetően nagyobb a kockázata a családi előzmények miatt.


Eugenikus kúra

<< LAP ELEJÉRE
Eugenika: "a jó születés tudománya". A homeopátiával lehetőség nyílik arra, hogy bizonyos genetikai terheltség megjelenésének a valószínűségét lecsökkentsük; illetve a genetikai terheltségből adódó valamely betegség iránti hajlam is csökkenthető vagy szerencsés esetben teljesen eliminálható a következő nemzedék tagjainak életéből.
Ilyen betegségekre való hajlamok, - melyekt
ől egyes vérvonalak szenvednek -, kedvezően befolyásolhatók (pl. csontváz-deformitások, kötőszöveti gyengeség, szívproblémák, pszichés zavarok, szőrtakaró problémák, entrópium, rejtett heréjűség, stb.).
A terápia abból áll, hogy a vemhesség ideje alatt bizonyos id
őközönként egyénileg összeállított magas potenciájú szerek sorát adjuk, melyek azon betegséghajlamok továbbadását akadályozzák meg, amelyek a szülők, nagyszülők életében megbetegedéseket okoztak. Ehhez az elődök (de legalább mindkét szülő) betegségeit alaposan fel kell tárni.
Hangsúlyozni kell a módszer egyediségét, és egy gyakorlott szakember által a szül
ők és ősszülők ismert betegségeinek pontosan átgondolt analízisét!
Ennek a módszenek els
ősorban nemesítéssel foglalkozó tenyészetekben van óriási jelentősége (pl. kutyatenyészetekben), ahol ennek eredményeként a kiszámítható genetikai előrehaladás nagymértékben meggyorsítható.
Fajtanemesítés esetén generációkban kell gondolkodni, - nem biztos, hogy az els
ő alomban már látványos eredményeket lehet elérni, de a következő alom már mindenképpen messze jobb alkati tulajdonságokkal és kondícióval jön a világra, mint az előzők.

Védőoltások és gyógyszerek mellékhatásainak "kivezetése" homeopátiával
<< LAP ELEJÉRE
A kedvencként tartott állatok évente ismételt kötelező és ajánlott védőoltásai nagy százalékban okoznak különféle mellékhatásokat, sokszor olyanokat is, amelyeket nem is hoznak összefüggésbe az adott védőoltással: például a fejlődés ütemének csökkenése, elhúzódó hasmenés, ekcéma, felső és alsó légúti tünetek, idegrendszeri tünetek, viselkedési zavarok, stb. Ezek kiküszöbölésére is létezik homeopátiás megoldás: az oltás beadása homeopátiás védelem mellett! Ilyenkor az oltást megelőző és azt követő egy-két napon át kell a megfelelő homeopátiás szert adagolni az állatnak. Így jelentősen csökkenthető a rövid időn belül megjelenő, de akár a későbbiekben fellépő, - az adott oltással sokszor a gyakorlatban már nem összekapcsolt - mellékhatások kockázata.
A „kivezetések” nem csökkentik a véd
őoltások hatékonyságát!

Gyakran okoznak enyhébb-súlyosabb tüneteket a betegségek kezelésekor alkalmazott gyógyszerek is. Az általuk kiváltott nem kívánatos hatásokkal (mellékhatások) szemben is hatékonyan alkalmazható a fenti kivezetéses eljárás.

Allergia ellen homeopátiás deszenzibilálás

<< LAP ELEJÉRE

Az allergia a szervezet túlérzékenysége bizonyos anyagokkal, az allergénekkel szemben. Ha az állat szervezete többször kerül kapcsolatba egy bizonyos allergénnel, az immunrendszere „érzékenyítődhet” (szenzibilálódhat), és kialakul a jellegzetes allergiás reakció.


Kutyák esetében az allergia leggyakoribb következményei:

- a bőr viszketése (allergiás bőrgyulladás)
- visszatér
ő külső hallójárat-gyulladás
- érintettek lehetnek a légutak is (köhögés, tüsszögés, orrfolyás, könnyezés)
- gyomor-, bélrendszeri tünetek (hányás, hasmenés).Leggyakoribb allergének:

- háziporatkák
- penészgombák
- fák és füvek pollenjei (szezonális allergia)
- az eleség fehérje- vagy szénhidrát komponense és a tápok adalékanyagai (táplálékallergia)
- a bolha nyála (bolhaallergia)
- bolhanyakörv
- különféle vegyi tisztítószerek, … stb.

A tüneti kezelésen (gyulladáscsökkentő szteroidok, antihisztaminok) kívül létezik egy ún. oki kezelés a homeopátián belül is: ez az eljárás a deszenzibilálás, „érzékenyítlenítés”. Ennek során először az allergiát kiváltó anyagokat kell pontosan (egyedileg) meghatározni (allergiavizsgálat), majd ezekből készült homeopátiás szereket adunk az állatnak egy előre meghatározott rendszerben négy hónapon keresztül, melynek eredményeként az immunrendszer túlérzékenysége kioltódik, csökkennek ill. megszűnnek az adott allergén(ek) kiváltotta tünetek.

 

Dr. Kopócsi Andrea

Bejelentkezés: (20) 928-4425

e-mail: info@kimintvet.hu

 

<< LAP ELEJÉRE